top of page
Kadın Genital Kanserleri
Jinekolojik Tümörler

 

Jinekolojik tümörler kadın hastalıklarının en tehlikeli olanlarıdır. Yumurtalık (Over), Rahim ve Rahim ağzı kanserleri ayrı ayrı belirtileri olan hastalıklardır. Her kanser gibi bu hastalıkların genellikle bir premalign (kanserleşme öncesi) süreci mevcuttur. Rahim kanseri sıklıkla menopoz sonrası kadınlarda gözlendiği için , vajinal kanama çok önemli bir belirtidir ve hastayı erkenden hekime sevk ederek nisbeten daha erken bir tanı konulabilmesini sağlar.

Halbuki yumurtalık kanserleri hemem hemen hiç belirti vermezler veya çok ileri safhalarında belirtiler ortaya  çıkar. Rahim aÄŸzı kanserleri ise  Human papilloma virus (HPV) denilen bir virusla ilgilidir ve premalign safhası çok uzun sürdüğü için rutin takipler sırasında pap smearle kolayca kanserleÅŸmeden yakalanabilir.

Dış genital bölgenin kanserleri ise bir çeşit deri kanseridir ve vajen kanseri ile beraber oldukça seyrek rastlanır.

Her hastalığın yakalanmasında  periodik jinekolojik kontrollerin önemi büyüktür.  Her kadının senelik jinekolojik kontrolara gitmesi muayene , pap smear ve ultrasonografi ile izlenmesi ÅŸarttır.

Meme kanserleri hormonlara  bağımlı hastalıklardandır. Esas olarak meme kanserinin takibinde de jinekoloÄŸa önemli sorumluluklar düşer. Belli aralıklarla meme muayenesi , meme ultrasonografisi ve mamografi takipte önemlidir.

 

Rahim Kanseri
(Endometrium Kanseri)

 

Rahim kanseri sıklıkla az doÄŸum yapmış , Diabet, hipertansiyon, obesite ile beraber menopoz sonrası  kadınlarda görülür. Menopoz sonrası kanama en önemli belirtisidir.  Tanı rahim içinden alınan biopsi ile konur. Tedavisinde Rahim ve yumurtalıklara ilaveten karın içi lenf bezlerinin de çıkarılması içap eder.

 

Vulva kanseri
(Dış genital bölge kanseri)

Kapanmayan yaralar ÅŸeklindedir, kanama olabilir. Kasık lenf bezlerine atlarsa kasıkta ÅŸiÅŸkinlikler oluÅŸur. Tanı şüpheli alanlardan alınan biopsi ile konur.  Tedavide tümörün tümüyle çıkarılması ve hastalık yaygınlığının anlaşılabilmesi için kasık lenf bezlerinin disseksiyonu da gerekir. Sonuçlara göre bazı hastalara ilaveten radyoterapi de uygulanır

Yumurtalık kistleri

Over kistleri çok çeşitlilik gösterir. Yumurtalıklarda içi sıvı dolu oluşumlara kist denilir. Yapısal olarak basit follikül kistleri olabildiği gibi , yumurtalık kanseri de olabilir. Buradaki sorun yumurtalıkların karın içerisinde yerleşmiş organlar olmaları nedeniyle direkt olarak ulaşılamamaları ve dolayısı ile biopsi vb. işlemlerle tanıyı kesinleştirememektir.

Bu konuda hekim baÅŸta ultrasonografi olmak üzere diÄŸer radyolojik tetkileri ve ve bazı kan tetkiklerini kullanarak hasatnın ameliyet olup olmamasına karar vermelidir. 

ÇoÄŸu kez nihai tanı ameliyat esnasında gönderilen patolojiye gönderilen (frozen Section) kistin tetkiki ile mümkün olur.

Kistin operasyon esnasında patlatılması da kanser hücrelerinin tüm karına yayılmasına neden olur. Bu nedenle operasyonların Jinekolog Onkologlar tarafından yapılması en sağlıklı yoldur.

Rahim Ağzı Kanseri
(Serviks Kanseri)

HPV virusu ile ilgili bir kanser türüdür. Çok doÄŸum yapmış, çok eÅŸli ve cinsel yolla bulaÅŸan hastalıklara sıklıkla yakalanan kadınlarda daha çok görülür. En önemli belirtisi Ä°liÅŸki esnasında veya sonrasında görülen kanamadır. Tedavi için rahimin baÄŸları ile beraber geniÅŸce çıkarılması ve karın içi lenf bezlerinin temizlenmesi gerekir. Bahsedilen Wertheim operasyonu sadece Jinekolog onkologlar tarafından uygulanır.

Endometrial hiperplazi

Rahim kanseri öncesinde oluşan bozukluklardır.

Endometrial hiperplazi rahim içini döşeyen endometrial hücrelerin aşırı büyümesidir.

Vajinal kanama endometrial hiperplazinin en önemli bulgusudur. Menstrual kanamanın fazla miktarda olması ve uzun sürmesinin yanında ara kanamalar da sık görülür.

Endometrial hiperplazi tanısı endometrial biyopsi ile rahim içinden alınan biopsi ile konur. 

Endometrial Biyopsi, anormal vajinal kanamaların değerlendirilmesi için yapılan bu işlem ile rahim içini döşeyen dokudan örnek alınır. Genellikle lokal anestezi ile yapılan bu işlemde serviksten (rahim ağzından) yönlendirilen bir küret veya pipel aracılığı ile rahim içini döşeyen hücrelerden örnek alınır.

Biopsi sonucu çıkan hiperplazinin tipine ve hastanın yaşına göre tedavi seçenekleri belirlenir. Menopoz öncesi dönemde progestinler kullanılır, bu tedaviden sonuç alınamadığında histerektomi yapılır.

Yumurtalık Kanseri
(Over Kanseri)

Genellikle pek belirti vermez veya sindirim sistemi ile ilgili ÅŸikayetler oluÅŸur. Hasta bu nedenle doktora gitmekte geç kaldığı için hastalık ancak ileri safhada yakalanabilir. En önemli belirtisi  karında ÅŸiÅŸkinliktir. Rutin jinekolojik takibe gitmeyen kadınlarda erken tanısı zordur. Tedavide esas tümörün maksimum ölçüde çıkarılmasıdır. Rahim, tümör, karın zarı, apandisit ve karın içi lenf bezleri çıkarılır. Sonuçlarına göre bazı hastalara ilaveten ilaç tedavisi (Kemoterapi) de verilir.

Jinekolog Onkologların ameliyat ettiÄŸi hastaların normal jinekologlara ve genel cerrahlara nazaran daha  uzun yaÅŸadığı tesbit edilmiÅŸtir.

CIN
(Servikal intraepitelial Neoplazi)

CIN rahimağzı kanseri öncüsü bir hastalıktır. Yani CIN I ile başlayan bir hastalık önce CIN II'ye sonra CIN III'e ve rahimağzı kanserine dönüşmektedir. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta CIN tanısı konduğunda bu hastalığın seyrinin düzenli olarak takip edilmesi gerektiğidir.

 

Myom

Myomlar kadınların büyük bir kısmında görülen genellikle iyi huylu baÄŸ dokusu tümörleridir. Rahimde bulundukları yere , büyüklüğüne göre belirti verirler. En önemli belirtisi kanama düzensizlikleridir. 

Tedavisi myomun büyüklüğüne, bulunduğu yere, oluşan belitilere ve hastanın yaşına göre belirlenir.

Büyük myomlar belirti vermese de komşu organlara bası yaparak fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir.

bottom of page